Pozitivni učinci kokosovog ulja


Kada je riječ o uljima, njihovom sastavu i općenitom utjecaju na organizam, tijekom godina su se stvorila razna razmišljanja od strane stručnjaka. Neki zagovaraju važnost unošenja ulja u organizam. Neki smatraju da se ulje uopće ne bi trebalo konzumirati. Treći pak smatraju da bi se trebale konzumirati samo određene vrsta ulja koje puno bolje djeluju na organizam. Tako će oni koji zagovaraju unos ulja općenito kao i oni koji zagovaraju unos određenih vrsta ulja, često spomenuti upravo kokosovo ulje.

Kokosovo ulje ima brojna ljekovita svojstva

Kokosovo ulje se na domaćem tržištu pojavilo prije tek desetak godina i dan danas nije toliko popularno u mnogim domaćinstvima. Jedan od razloga je što mnogi još uvijek nisu previše upoznati s njegovim ljekovitim svojstvima, a s druge strane su navikli na korištenje drugih tipova ulja, poput suncreketovog, maslinovog i drugih.

No, istraživanja su pokazala da kokosovo ulje skriva i brojna ljekovita svojstva. Tako kokosovo ulje ima vrlo jako antivirusno i antibakterijsko djelovanje, zbog svog glavnog sastojka, laurinske kiseline. Ako niste čuli za ovu kiselinu, dovoljno je napomenuti da se ona može pronaći u samo još jednom drugom sastojku, a to je majčino mlijeko. Zasigurno ste čuli koliko je majčino mlijeko važno za novorođenče, stoga je za odrasle ista situacija kada se konzumira kokosovo ulje.

Osim te kiseline, u kokosovom ulju se nalazi i kaprilna kiselina koje pomaže pri uništavanju parazita koji se mogu stvoriti u probavnom traktu čovjeka.

Koriste se i pri masažama i raznim tretmanima

Osim u samoj konzumaciji, kokosovo ulje se koristi i pri nekim masažnim tretmanima kao i pri tretmanima njega kože i kose. Ono zbog sastava odlično djeluje na uklanjanje upala, a pomaže i osobama koja imaju artritis, reume te određene bolove u zglobovima. Upravo zbog toga se koristi pri masaži određenih dijelova tijela.

Mnogi kozmetičari tretiraju kožu pomoću kokosovog ulja te koža na taj način postaje još mekša, a ujedno sprječava stvaranje bora, koje su veliki neprijatelj brojnih žena. Kada je riječ o kosi, istraživanja su pokazala da kokosovo ulje odlično regenerira kosu. Upravo zato se on nalazi u sastavu brojnih pripavaka za njegu i regeneraciju kose, što ste zasigurno i sami primijetili ako ste čitali deklaracije tih proizvoda.


Nezamjenjiva karakterističnost okusa i mirisa


Kada govorimo o slobodnom vremenu, vikendima i godišnjim odmorima, neizostavni dio su roštiljanja s obitelji i prijateljima. Bilo da je riječ o roštiljanju u vlastitom domu, vikendici ili negdje na otvorenom, roštiljanje je simbol zajedništva, okupljanja i kvalitetno provedenog slobodnog vremena. Kampiranje pored jezera, uz dobar roštilj i rashlađeno piće ili proslava rođendana člana obitelji u vlastitom dvorištu slika su kao iz reklame na Tv-u , a glavni dio tog ambijenta je roštilj na ugljen.

Roštilj na ugljen je dokazano popularan

Iako se danas mogu pronaći i kupiti roštilji koji različito funkcioniraju, roštilj na ugljen  (https://flamula.hr/rostilji/na-ugljenje ipak najprodavaniji tip roštilja. Iako sve ovisi o vlastitom odabiru i preferencijama, pokazalo se da većina ipak najviše voli specifičan miris ugljena koji hrana poprimi prilikom pripreme na ovom tipu roštilja. Vrlo često se upravo roštilj na ugljen koristi i u restoranima gdje se onda ističe da se hrana priprema na takav način kako bi privukli goste koji dolaze radi specifičnog mirisa koji hrana poprima zbog izgaranja drveta i ugljena.

Najpoznatiji modeli roštilja na ugljen

Danas se na tržištu mogu pronaći različiti modeli roštilja na ugljen, kako u specijaliziranim trgovinama, tako i u trgovinama sa raznolikom robom. Sami modeli razlikuju se najviše po veličini, ali i po mobilnosti te je prije kupnje važno razmisliti o osobnim potrebama i željama.

Najjeftiniji i najosnovniji model je onaj koji se sastoji od samo jedne rešetke ispod koje se loži vatra. Lako je prenosiv i idealan za roštiljanje u prirodi, ali samo pečenje mesa traje dulje zbog male veličine, pogotovo ako se radi o pripremi mesa za veći broj ljudi. Malo veći model roštilja na ugljen je onaj koji se sastoji od posude za loženje vatre s rešetkom, a sve se postavlja na nogice koje najčešće imaju i kotačiče. Neki modeli dolaze i s posebnim poklopcem za prekrivanje što ubrzava pripremu. Ovaj model je još uvijek prilično cjenovno pristupačan i idealan je za povremena roštiljanja.


Najimpresivniji model roštilja na ugljen je onaj zidani koji se najčešće fiksno postavlja u dio dvorišta i ima veliki dimnjak, a rešetka se postavlja u utore sa svake strane. Ovaj model također je i najskuplji, ali je idealno rješenje za velike obožavatelje roštilja koji jako često meso pripremaju na taj način.

 

Ukrasite okućnicu cvijećem


Brojne obitelji imaju tu privilegiju da žive u prekrasnim kućama okruženim dvorištem i vrtom. Isto tako, mnoge obitelji uživaju u uređivanju te okućnice, uvijek tražeći neke zanimljive elemente kako bi je učinili atraktivnijom. Pogledate li razne knjige o uređivanju okućnice, zasigurno ćete svugdje pronaći jedan dekorativni element, cvijeće. Cvijeća ima raznih vrsta i uvijek se može prekrasno uklopiti u svaki interijer ili eksterijer. No, kada se cvijeće ostavlja vani, potrebno ga je posaditi u nešto čvrsto i sigurno. Idealno rješenje za to su i betonske žardinjere za cvijeće.

Betonske žardinjere za cvijeće za sigurnost

Cvijeće koje planirate posaditi na otvorenom može biti posađeno u zemlji ili u neke posude. No, ako ga sadite u posude, morate razmišljati i o nepogodnim vremenskim utjecajima. Primjerice, jak vjetar bi lako mogao prevrnuti posudu čime će uništiti sav vaš trud oko sadnje cvijeća. Mnogi se stoga odlučuju za sadnju cvijeća u žardinjere. One mogu biti izrađene od raznih materijala, ali kada je riječ o onima koje se postavljaju vani, betonske žardinjere za cvijeće su se pokazale kao jedna od najboljih vrsta. One su vrlo masivne i teško ih je pomicati. Stoga prije kupnje i postavljanja betonske žardinjere za cvijeće morate se odlučiti za mjesto na koju je planirate postaviti jer nakon što je napunite zemljom i cvijećem, biti će je vrlo teško pomicati. No, upravo zbog toga možete biti sigurni da ju niti jako vjetrovi neće pomaknuti s mjesta i da će vaše cvijeće biti na sigurnom.

Dugotrajnost

Osim što su betonske žardinjere za cvijeće sigurne što se tiče prevrtanja, imaju još jednu prednost pred ostalim vrstama. Naime, beton je odličan materijal kada je riječ o dugotrajnosti. Budući da će ovakve žardinjere cijelo vrijeme biti na otvorenom, to znači da će na njih veliki utjecaj imati razne vremenske nepogode, od kiše, tuče, snijega i ostalog. Neke druge vrste žardinjera bi to jako teško podnijele i mogle bi popucati ili se odlomiti. No, upravo one betonske to odlično podnose i možete biti sigurni da će vam jako dugo trajati. Upravo zbog svega navedenog, sve više obitelji koji žele svoju okućnicu ukrasiti cvijećem se odlučuje baš za betonske žardinjere za cvijeće.

Ovo moraš znati ako razmišljaš o ekstenzijama trepavica

Osnovna podjela ekstenzija trepavica je na klasične i volumenske. Kod klasičnih se aplicira jedna umjetna dlačica na jednu tvoju trepavicu, a kod volumenskih se aplicira više dlačica na jednu tvoju trepavicu. Postoje različite duljine i oblici uvijenosti trepavica koji se određuju prema tvom obliku oka, lica i obrva. Zbog toga je važno da se prije odlaska u kozmetički salon informiraš o stručnosti i educiranosti osobe kojoj ćeš se prepustiti u ruke.

Za koje ekstenzije trepavica se odlučiti?

Konačni efekt najviše ovisi o tvojim prirodnim trepavicama. Ako su tvoje prirodne trepavice guste, i s klasičnom metodom možeš postići izgled volumenskih. Ako su ti trepavice rijetke, a želiš veći volumen, nemoj se iznenaditi ako u konačnici budu izgledale kao na nekome prirodan volumen. Mnoge žene imaju velika očekivanja, pa se razočaraju ako njihove trepavice ne dobiju izgled trepavica modela čiju su sliku donijele. Međutim, jedno je sigurno. Ugradnjom trepavica ćeš sigurno dobiti na gustoći i duljini i razlika će biti primjetna.

Mogu li ekstenzijama uništiti svoje prirodne trepavice?

To ovisi o pravilnom i kvalitetnom postavljanju. Ako su stručno postavljene, neće uništiti tvoje trepavice. Ako na ekstenzijama imaš grudice ljepila, trepavice su ti teške i zatvaraju ti pogled ili ako te bockaju, u tom slučaju nisu kvalitetno ugrađene i postoji rizik od oštećenja tvojih prirodnih trepavica. Ekstenzije trepavica u prosjeku traju od 4-6 tjedana, ali i to zavisi od kvalitetne ugradnje. Ako se pravilno postave i održavaju svaka 3-4 tjedna, trepavice mogu trajati i do godinu dana. Poslije toga je poželjno napraviti pauzu od nekoliko mjeseci.

Kako održavati trepavice nakon ugradnje ekstenzija?

Nakon ugradnje trepavica nikako se ne smiju koristiti masni i uljni proizvodi za skidanje šminke. Trepavice se ne smiju čupkati niti agresivno trljati. Prva 24 h se uopće ne bi trebale kvasiti kako bi se ljepilo u potpunosti osušilo. Maskara i uvijač trepavica su također nepoželjni. Izbjegavaj saunu jer i ona može utjecati na slabljenje ljepila. Što se tiče održavanja, svaku večer je poželjno umiti se blagom pjenom ili gelom za umivanje. Ujutro nakon umivanja samo lagano raščešljaj trepavice četkicom predviđenom za njih. Cijena ugradnje ekstenzija se kreće od 450 do 850 kn i pripremi se za 2-3 sata ležanja kod kozmetičarke, koliko je potrebno za jedan tretman.

Komplikacije  

Osobe koje su alergične ne bi trebale ugrađivati ekstenzije u periodu kada su alergije najviše izražene. U suprotnom, riskiraju svrbež i crvenilo oka. Ugradnja ekstenzija se ne preporučuje trudnicama jer trepavice brže ispadaju kod osoba u drugom stanju. Ako za vrijeme postupka ugradnje osjetiš peckanje ili nelagodu, obrati se tehničarki jer je postupak ugradnje potpuno bezbolan i to je znak da nešto nije u redu. U rijetkim slučajevima su moguće alergijske reakcije na ljepilo, nakon čega je potrebno otići oftalmologu na pregled. Sljepoća ili bilo kakvo pogoršanje vida zbog ugradnje trepavica nisu mogući.

Prava domena za pravi posao i predstavljanje na internetu

Prvo pojavljivanje u poslovnom svijetu interneta svakako - domena. Naziv domene govori mnogo više od same riječi, ona će Vas predstavljati u poslovnom svijetu kojem ste se priključili.

Odaberite najbolji naziv internet domene za vaš posao, provjerite dostupnost i zakupite ju. Domena će predstavljati i vas i vaš posao. Zar treba više razloga da bi ozbiljno pristupili odabiru prave domene?

Već na samom početku pokažite ozbiljnost poslovanja, očekivanja i uvjerenja koja imate. Sam tehnički pristup zakupu domene sve je samo ne kompliciran. Ako ste odabrali naziv domene (https://www.plus.hr/domene), provjerili dostupnost, samo još predstoji odabrati službenog domain registra kod kojeg možete zakupiti domenu.

Odabir registra neka ostane na vama. Vi ipak najbolje znate što točno trebate, i razloge zbog čega je neki od njih bolji od ostalih. Cijene zakupa određuju se na vremenski period. Najkraći period zakupa je jedna godina, a na svaku dodatnu godinu dobit će te određene pogodnosti.

Domena nije obavezno naziv Vaše kompanije, ali svakako treba da predstavi misiju koju želite ostvariti. Ciljeve kojima težite i moto kojeg se držite, sve to možete ukomponirati u naziv domene. Domišljatost prilikom izbora naziva za domenu igra ključnu ulogu. Ako ste zastali na tom, prvom, koraku svakako si dajte malo vremena, opustite se i pokušajte neki drugi put. Na kraju, ako niste uspjeli pronaći pravi naziv domene, možda da se raspitate kod stručnjaka? Nekoga tko Vam može dati prijedloge, da bi Vi odlučili...

Nekada je najbolje stvari prepustiti stručnim ljudima, sa idejama, koji će najbolje prepoznati potencijal onog pravog imena domene za Vaš posao.

Registri domena, cijene i ponuda

Danas je zaista teško pronaći odgovarajuću, slobodnu domenu. Ipak, to nije nemoguće. Svi koji žele registrirati novu domenu, da je zanimljiva a opet slobodna, mogu pokušati sa domenom neke nove ekstenzije. Kroz par godina unazad, globalna ponuda domena je znatno porasla. Naime, proširene su mogućnosti dodavanja nastavaka za domenu. Naravno, nećete biti u mogućnosti zakupiti domenu cocacola.blog, ali svakako imate veće šanse pronaći pravi naziv a da je sloboda.

Novi nastavci – ekstenzije – domena

Na primjer, donedavno ste najviše htjeli unajmiti domenu sa .com, .net ili .info ekstenzijom, ali se tržište stalno mijenja, posebno u svijetu internet tehnologija. Osim toga što su svi željeni nazivi domena već odavno zauzeti, danas je možda zanimljivije zakupiti domenu koja se nastavlja na ekstenziju, mnogo bolje nego je to bio slučaj sa .com, .info i drugim ekstenzijama.

Danas imamo jako zanimljive produžetke domena poput .blog, .online, .center i slične. Nove ekstenzije svakako su zanimljive, i lako se kombiniraju sa glavnim nazivom domena. Potražite i pogledajte za sebe, koje su domene ostale slobodne...

Mnogi još uvijek znaju malo o L-argininu

L-arginin je aminokiselina koje se dobiva iz hrane, ali moguće ga je pronaći i u obliku suplemenata. Mnogi još uvijek malo znaju o ovoj aminokiselini, iako ima blagotvoran učinak na ljudsko zdravlje.

Izvori L-arginina

L-arginin je moguće pronaći u određenim vrstama prehrambenih namirnica. Tako ga najviše ima u mesu, pogotovo u ribi, ali u nešto većim količinama i u mliječnim proizvodima, žitaricama, nekim orašastim plodovima, itd. Budući da zbog brzog tempa života se često ne hranimo dovoljno kvalitetno, onda se niti L-arginin ne unosi u organizam u dovoljnim količinama. Zato ga je moguće pronaći u obliku različitih sumplemenata. Najčešće se radi o tabletama i kapsulama. Iako ćete u uputstvima pronaći preporučene dnevne doze, svakako se prije uzimanje konzultirajte s liječnikom.

Djelovanje

L-arginin ima jako puno blagotvornih učinaka na organizam. Koriste ga i muškarci i žene, svih dobnih skupina, svako zbog neke svoje namjene. Ženama će L-arginin biti odličan za održavanje elestičnosti kože. Na taj način će žene duže imati mladoliki izgled. Često se zbog toga L-arginin reklamira i kao suplement za usporavanje procesa starenja.

Muškarci, a posebno oni koji se bave nekim težim fizičkim aktivnostima ili sportom, biti će zahvalni na djelovanju L-arginina na njihovo tijelo. Naime, on povećava dušikov oksid u krvi što za posljedicu ima povećavanje energije i izdržljivosti i brži oporak organizma. Time će tijelo moći duže biti izloženo velikim fizičkim naporima, a kasnije će se puno brže oporaviti.

L-arginin ima veliki utjecaj i na seksualno zdravlje kod muškaraca, odnosno pomaže u rješavanju erektilne disfunkcije. Pomaže u većem dotoku krvi u penis čime će muškarci lakše održavati erekciju.

U starijoj životnoj dobi, muškarci često imaju problema s kolesterolom, krvnim tlakom i održavanjem tjelesne težine. L-arginin će biti odlična pomoć pri svemu tome. Pomoći će u održavanju razine kolesterola, ravnomjernom krvnom tlaku, ali i u odžavanju zdrave tjelesne težine.

Moguće štetni učinci na zdravlje

Uglavnom se svuda spominju samo pozitivni učinci koje L-arginin ima na organizam. No, postoje i mogući štetni učinci koji se uglavnom javljaju ako se ne pridržavate preporučenih količina i uzimate puno veće količine. Budući da L-arginin stimulira hormon rasta, uzimanje puno većih količina moglo bi imati neželjene posljedice. Zato se najbolje pridržavati preporučenih količina ili u slučaju nejasnoća se konzultirati s liječnikom.

Ugovorite hosting i pokažite svijetu svoje web stranice

Hrvatski web hosting nimalo ne zaostaje za uslugama hostinga koji možete ugovoriti putem neke tvrtke u inozemstvu. Nudi se mogućnost odabira vrste hostinga, različiti paketi prilagođeni svim tipovima korisnika i brza i efikasna korisnička podrška.

Prednosti hrvatskog web hostinga

Hrvatski web hosting ima brojne prednosti u odnosu na hosting ugovoren kod inozemnih tvrtki. Kada ugovorite hrvatski web hosting, vaše stranice će biti smještene na nekom od hrvatskih servera. To će u praksi značiti maksimalnu brzinu otvaranja web stranica ukoliko posjetitelji pristupaju vašim web stranicama iz Hrvatske. Osim toga, možete očekivati kvalitetnu i brzu korisničku podršku na hrvatskom jeziku. To je vrlo bitna činjenica jer u slučaju nekog problema sa serverom, lakše i brže ćete ostvariti kontakt s korisničkom službom, nego u slučaju korištenja usluga neke inozemne tvrtke. A oni koji ne vladaju toliko dobro nekim stranim jezikom, lakše će riješiti sve problema komunikacijom na domaćem jeziku.

Vrste hrvatskog web hostinga

Hrvatski web hosting nude iste mogućnosti kao i hosting putem neke inozemne tvrtke. Za smještaj web stranica možete odabrati više različitih vrsta hostinga. Možete odabrati uslugu dijeljenog smještaja(shared web hosting) kod kojega dobivate mjesto na serveru koji se dijeli na više korisnika. To je ujedno i najjeftinija vrsta hostinga. Nešto drugačija vrsta hostinga je tzv. reseller web hosting. Ukoliko se odlučite za njega, imate mogućnost podjele svog paketa hostinga drugima. To je odlično rješenje za one koji nude neke usluge uz koje mogu ponuditi i smještaj web stranica unutar svog hosting paketa.

Hrvatski web hosting nudi i mogućnost zakupa virtualnog mjesta na nekom serveru(vps hosting). Na taj način niste ovisni o drugim korisnicima i imate mogućnost prilagođavanja raznih postavki kako vam god odgavara. Za najzahjevnije korisnike i one koji žele imati potpunu kontrolu, na raspolaganju je zakup vlastitog servera(dedicated web hosting). Korisnik ovdje ima cijeli server samo za sebe i može mijenjati postavke, vršiti instalaciju operativnog sustava i programa kako god želi. Može čak i zatražiti određene fizičke komponente za ugradnju na server. Naravno, ova vrsta web hostinga je najskuplja, ali potpuna mogućnost prilagodbe opravdava tu cijenu.

Hrvatski web hosting tako nudi za svakog korisnika ponešto. Bilo da ste mali korisnik ili planirate koristiti hosting za predstavljanje svog posla, hrvatski web hosting ima svakome nešto za ponuditi.

Žarulje

Osim električne energije, umjetno osvjetljenje ne bi moglo funkcionirati bez žarulja koje služe tome da električnu energiju pretvaraju u svjetlost. Najpoznatije i najšire raspostrenjene, tj. korištene, su zasigurno žarulje sa žarnom niti, no sve češće se pojavljuju LED žarulje koje polako osvajaju tržište. Također postoje još mnoge vrste žarulja, no žarulje s žarnom niti i LED žarulje su najpoznatije.

Žarulje s žarnom niti rade na principu zagrijavanja tanke volframove niti koja se nalazi u njima i koja jakim zagrijavanjem stvara svjetlost. Jedan od glavnih nedostataka ovih žarulja je osim kratkog vijeka trajanja, to što većinu energije (čak 95%) pretvaraju u toplinu, a samo 5% energije u svjetlost. Upravo zbog toga ljudi se sve češće odlučuju na korištenje LED žarulja koje su kao početna investicija nešto skuplje, ali osim toga što troše manje energije imaju i puno dulji vijek trajanja, te paljenje i gašenje ne utječe na njihov vijek trajanja.

Prvi puta električne žarulje s žarnom niti pojavljuju se početkom 20 st., tj. 1906 godine, a prvu žarulju koja je mogla svijetliti preko 1000 sati (što je nažalost i današnji vijek trajanja žarulja s žarnom niti) napravio je Thomas Edinsom.

Iako su najstarije i najpoznatije, žarulje sa žarnom niti nisu najbolji izbor za osvjetljavanje prostorije. Iako su kao početna investicija jeftine, uzevši u obzir njihovu veću potrošnju energije i kraći vijek trajanja u odnosu na LED žarulje, LED žarulje nameću se kao bolji izbor. Većina ljudi danas kod gradnje novih objekata odlučuje se za LED žarulje, te žarulje sa žarnom niti polako postaju prošlost. Vijek trajanja LED žarulja znatno je duži od običnih žarulja, one troše manje energije, te paljenje i gašenje ne utječe na njihov vijek trajanja. Ukoliko se dvoumite oko toga za koji tip žarulja se oprijedjeliti, LED žarulje su znatno bolji izbor.

Ukoliko se pak odlučite za štedne žarulje imajte na umu da one u sebi sadrže živu koja je otrovna i kancerogena, te u slučaju njihovog pucanja ta živa odlazi u zrak. Tada je vrlo važno da tu prostoriju dobro provjetrite i da žarulju ne dirate rukama. Ukoliko koristite ostale oblike žarulja poput žarulja sa žarnom niti ili LED žarulja opasnosti su svedene na minimum.


Kako se poprave rubnjaci – dali se to opšte isplati?


Imate automobil, sa kojim možete bez problema na more, na skijanje i voziti se gdje god želite? Imate automobil, kojeg sta dobili prije deset ili još više godina od svog tate i navezali ste se na njega? Ili ste možda vi tata, pa bi željeli svoj deset ili više godina star automobil podariti svome sinu? Sve to se čuje baš super, znači, da auto djeluje odlično, ali kako izgleda?
Kako izgledaju rubnjaci na automobilu? Dali su oni „procvatali“, dali su truli, izgledaju slabo? Ako je tome tako, onda su oni stvarno crna točka vašeg automobila i bilo bi krajnje vrijeme, da sve to popravite ili sanirate! Ali kako – mogućnosti imate nekoliko, koju ćete odabrati?

Kupiti nove ili sanirati?

Ako ste tehnički tip i u vašem životu ste puno stvari na svome automobilu napravili sami, onda ćete se vjerojatno odlučiti i to, da ćete vaše rubnjake srediti sami. Trebat će vam nekoliko vremena, materijala, dobre volje i savjeta iz interneta i idemo – popravljanje može početi i na kraju će vaš automobil opet izgledati dobro!

Ali što napraviti, ako niste baš majstor za te stvari?

I u tome primjeru postoje dva rješenja – prvo je ono klasično, da odete do nekog automehaničara, ostavite automobil kod njega i dođete natrag za koji dan, dva ili tri. On će sve skupa srediti, uzeti vam nekoliko kuna za rad i za dijelove i završena priča! Ali za takav posao svi znamo, da neće biti baš jeftin – što onda uraditi?
Naš je prijedlog, da posjetite Internet stranicu Silux.hr, na njoj potražite prave rubnjake, koji trebaju vašem automobilu, naručite ih i kupite. Kad ih jednom dobijete doma, odite sa njima do nekog automehaničara, koji će vam sve skupa srediti i zamijeniti – na takav način možete jako jeftino srediti vaš automobil, da će opet izgledati vrhunsko. A ako pored toga još radi bez problema, onda je stvarno to ono, što vam treba, da bi se opet ponosni mogli voziti na more, na skijanje ili na koje druge destinacije i u njima uživati – neka vas prati sreća i veselje na vašem putu!

Tipski teretni krovni nosači – što sadrže i kako djeluju?

Već sam naziv – tipski teretni krovni nosači – nam može pokazati, čemu se ovaj proizvod upotrebljava – montirati ga možemo na krov automobila i na njega staviti neki teret. Na takav način može se teret jako jednostavno voziti na automobilu, ako u njemu nemate dovoljno prostora. Tako na primjer možete na njega montirati različite stvari, kao što su na primjer bicikli, kad odlazite na ljetni dopust, pa onda tu je mogućnost montiranja skija, kad na primjer u zimskim danima odlazite na skijanje i naravno još puno drugih stvari do težine od prilike sto kilograma.

Kad ćete kupiti komplet tipskih teretnih krovnih nosača, onda ćete u njemu dobiti puno toga – za početak su tu baze, koje su prilagođene za svako vozilo, pa onda dobivate detaljne upute, koje će vam koristiti, da bih što brže i naravno što lakše na svoje vozilo montirali neki teret, nakon toga ćete u kompletu u većini primjera dobiti i alat, sa kojim ćete moči montirati sve te stvari na vaš automobil, pa naravno i materijale za montažu – različite podloške, matice i druge stvari. Za kraj su u kompletu još krovne letve sa različitom nosivoščum – možete odabrati čak i takve, koje izdrže i tamo do 200 kilograma.

Jer je teret, kojeg vozite na vašom vozilu najviše puta jako vrijedan, bili to kakvi bicikli, skije, ili neke druge stvari, potrebno je sve to i na neki način osigurati, da vam netko tih stvari ne ukrade – baš zbog toga u mnogim kompletima nalaze se i sigurnosni sustavi za zaključavanje, te naravno ključevi. Kad jednom posložite sve te stvari i montirate ih na vaš automobil, imat ćete odličan sustav za prevoženje tereta – na takav način ćete iz jedna na drugu lokaciju sada moči prevoziti puno više tereta, kojeg do sada na primjer niste mogli. Pažljivost je jedino potrebna kad birate proizvođače tog proizvoda – uvijek najprije provjerite, sa kojima su ljudi zadovoljni i kupite sličnog, jer može se vam desiti, da ćete kupiti kakav model, koji se neće iskazati baš najbolje – u ovakvim primjerima pod pitanjem je i vaša sigurnost, pa naravno i sigurnost onih, koji se voze iza vas!

 

Osvijetljen dom – zašto je rasvjeta važna ljudima?

Zimska depresija se javlja u kasnu jesen ili zimu kada dani postaju kraći i kada smo manje izloženi sunčevoj svjetlosti. Kod ljudi se javlja bezvoljnost, razdražljivost, pesimizam, jaka pospanost ili nesanica.

Stručnjaci se slažu da se depresija javlja upravo zbog nedostatka svjetla. Zimska depresija je češća na sjeveru i primjerice za vrijeme polarnih noći u Skandinaviji, Kanadi i Aljasci – zimska depresija obuhvaća čak do 10 % stanovništva. Pomanjkanje svjetlosti utječe na smanjenje serotonina – hormona sreće koji suzbija depresiju, a mrak potiče izlučivanje melatonina – hormona koji potiče san. Upravo ta kombinacija pridonosi razvoju zimske depresije.

Interesantna je činjenica da utjecaj svjetlosti na psihičko zdravlje nije umišljen, jer je učinak porastaserotonina uočen i kod slijepih ljudi, ako su izloženi svjetlosti. Iako ne mogu vidjeti svjetlost, svjetlost dopire do epifize i pogodno djeluje na hormonalnu ravnotežu u mozgu.
Fototerapija, odnosno liječenje svjetlom pokazuje blagotvorne učinke i umanjuje simptome sezonske depresije.

I mi sami možemo doprinijeti stvaranju dobrog raspoloženja i spriječiti pojavu depresije. U nedostatku prirodne sunčeve svjetlosti, potrebno je nadomjestiti svjetlo uvođenjem jakog svjetla u naše domove. Za to su pogodne lampe punog spektra koje imitiraju danje sunčevo svjetlo.

Mi obično koristimo lampe od otprilike 20-40 luxa, dok lampe punog spektra imaju čak i 300 luxa – imitiraju danje svjetlo. Korištenje takvih lampi zbilja popravlja raspoloženje tokom dana.
Svaka prostorija u našem domu može poslužiti kao prostorija za fototerapiju. Dobro je razmotriti prostorije i posebno se posvetiti prostorijama u kojima više boravimo. Većina ljudi najviše vremena provede u kuhinji ili dnevnoj sobi. Naravno, postoje i iznimke – u slučaju kada ljudi u drugim prostorijama provode više vremena, posebnu pažnju oko rasvjeta će pokloniti tim prostorijama.

Rasvjetu je potrebno prilagoditi prostoriji kako bismo izbjegli neuravnoteženost, pa ako je prostorija moderna - odlučite se za modernu rasvjetu. 
Za manje prostore je dobro odabrati viseću stropnu svjetiljku, dok se veće prostorije treba obasjati iz više kuteva – sa stropa i uz pomoć podnih i stolnih svjetiljki.

 

Mekane igračke sa vama na putovanje

Skupili ste pare, tražili i tražili putem interneta koja destinacija će biti najbolja, da bih se vaše dijete moglo što bolje provesti na putovanju, na kraju odaberete destinaciju, rezervirate je i to je to, neka se počne zabava. Ali, dali je tome stvarno tako? Kad je sve odabrano i kad već znate kamo i kako ćete onda se počne ono najvažnije – što odabrati i uzeti sa sobom, da će roditelji imati sve što im treba za njihovo dijete, kad će ono plakati, kad će im pelene biti pune, kad će se željeti zabavljati, smijati, kad će plakati – znači, potrebno je razmišljati o tisuću i jednoj situaciji, koja se vam može desiti na putovanju, a vi je morate riješiti, kad do nje dođe.

Pored različite opreme za djecu, kao što su dječja kolica, sjedalica i druge stvari, potrebno je uzeti i različite kreme, pelene i drugo za osobnu higijenu djeteta, a na kraju ne smijete zaboraviti ni na igračke, sa kojima će se vaše dijete igrati tamo negdje daleko od doma. A koje igračke odabrati? Imate ih puno, al najvažnije je, da će one na putovanju biti djeci zanimljive i da će se zabavljati s njima, jer ako tome neće biti tako, dijete će plakati, a vaše će putovanje doći do problema. Ali ovdje se je potrebno pitati, koliko prostora imate u vašem automobilu, na vlaku ili čak avionu, pa je zbog toga potrebno razmišljati i na prostor, kojeg imate na raspolaganju, kad pakirate svu opremu, odjeću i obuću i na kraju još igračke za djecu.

Različiti poganjači sa kojima se djeca vole voziti na takvim putovanjima otpadaju, jer zauzimaju previše prostora, različite stajice, isto tako, pa tako, što odabrati? Mekane igračke – one su za putovanja idealno rješenja. To su igračke, koje su napravljene od mekanih materijala, pa ih je tako moći vrlo dobro stisnuti, ugurati u svaku torbu i ponesti sa sobom pa barem do kraja svijeta. Pored toga, da su to igračke, koje možete lagano zapakirati, one su i vrlo lagane, pa ih tako dijete može imati uz sebe i u automobilu, vlaku ili na avionu, da bi im pravile društvo, kad prolazi vrijeme, dok ne dođete na cilj i tamo počnete zabavu sa svom ostalom opremom i igračkama, koje ste ponijeli sa sobom. Nema veze kamo i kako, važno je, da na kraju svi skupa, roditelji i djeca uživate maksimalno.

Mislite, da vam ne trebaju kvalitetni brisači?

Došli smo u vrijeme, kada u svijetu vlada kriza – puno ljudi traži posao, neki ga možda čak i imaju, ali su njihove plače jako malene, sve u svemu, diljem Hrvatske i svijeta sve više je takve populacije, koja traži novac iz dana u dan, kako bih preživjela sebe i svoju obitelj. Naravno, ta kriza pozna se i u svijetu automobilizma – ljudi sve manje kupuju automobile, što mogu potvrditi i mnoge auto kuče, kojima u posljednjim godinama ne ide baš najbolje. Pored onih auto kuća,koje prodaju nove automobile, isto tako su u krizi i one, koje prodaju rabljene automobile, ako pak ih već prodaju, to su automobili nižeg razreda, koje si ljudi mogu kupiti, kako bih se mogli voziti na posao, do svojih roditelja ili negdje drugdje, kamo se ne može pješice.

A sada zamislite – ako ljudi toliko paze, kolike novce će potrošiti na novi ili drugi rabljeni automobil, koliko onda mislite, da troše na uzdržavanje tih automobila. Naravno, oni koji imaju nove automobile, vjerojatno će imati i novac za redovito servisiranje, al oni, koji su jedva došli do novca, kako bih kupili auto, kako će oni svake godine mijenjati ulje, pločice za kočnice i druge slične stvari? Ovdje je potrebno reći, da na nekim dijelovima se može nekoliko pričekati, te ih promijeniti za neko duže vrijeme, kad dođete do novca, al postoje neki dijelovi, bez kojih se ne može – čut će se smiješno, al nešto takvo su na primjer brisači!

Dali ste se nekad pitali, kako može biti opasno, ako na vašem automobilu imate stare brisaće, koji ne rade tako kako treba? To vam može donijeti opasne probleme – na primjer, kad je vani kiša, a vi ste na cesti – ako u tom trenutku nemate čistog stakla, onda se vam jako brzo može desiti, da nećete vidjeti gdje vozite i napravit ćete prometnu nesreću. Pored toga, možete doći i u situaciju, kad je cesta mokra i prljava, a pred vama vozi neki automobil, koji vam svu tu prljavštinu baca na staklo – sa čime ćete je počistiti? Ako vam to neće uspjeti, onda ste opet u opasnosti, da napravite neku nesreću. Pa tako, kako vidite, to je na automobilu jako bitan dio, kojeg morate redovito uzdržavati, jer ako tome neće biti tako, možete biti u prometu opasni za sebe, ali i za sve one ostale, koji se oko vas nalaze!